Okulöncesi dönemde Çocukların Bilgisayar Destekli Eğitimi

Bilgisayar kullanan çocuklarda bir aygıtı, bir mekanizmayı kullanma yetisi belirgin bir şekilde gelişmektedir. Bilgisayar aynı zamanda görme ve el becerilerini iyi bir şekilde koordine etmeyi, çocuğa oyun oynama, resim çizme, kurgulama, taklit etme ve dilini kullanma gibi alanlarda da yardımcı olur.. Bir gün çocukların hissettiklerini ve becerilerini bilgisayarda daha farklı şekillerde sunduklarını da görebiliriz.

Bilgisayarlar aynı zamanda çocukların duygusal ve sosyal gelişmeleri açısından da yararlı olabilir. Bilgisayar kullanan küçük çocukları izleyen gözlemciler, çocukların uzun süreli dikkatlerine yüksek motivasyonlarına ve güçlü bir makineyi yönetiyor olmaktan dolayı gösterdikleri memnuniyetlerine şaşırıyorlar. Her ne kadar çocuklar bilgisayar ile ilk tanıştıklarında büyüklerinin denetimine ihtiyaç duysalar da, sonrasında çocuklar belirgin bir şeklide bağımsız bırakılmalıdır. Bilgisayar kullanırken küçük çocukların sahip olduğu rekabet ve kontrol hissi; çocuğun özerkliğini geliştirmede önemli bir fiziksel ihtiyaçtır.

Başlangıçta bilgisayar kullanan çocukların pasifleşecekleri ve diğer çocuklardan soyutlanacakları korkusu taşınırdı. Her ne kadar bir bilgisayar monitörü bir televizyon gibi gözükse de ve birçokları da televizyon ile bağlantılıysa da, bir bilgisayar televizyonun işlevinden farklı işlevlere sahiptir.

Televizyon seyreden bir çocuğun pasifliğinin aksine, bilgisayar kullanan bir çocuk aktif olarak ekranda görünen görüntüyü hareketlendirmede ve sınıftaki çocukların bu konuda birbirleriyle etkileşimi dikkat çekicidir. Bir ilgi odağı olan bilgisayarla çocuklar genelde ikili olarak ya da küçük gruplar halinde çalışabilirler. Bilgisayarın başındayken yapacakları işlemler konusunda sürekli konuşurlar ve bu sırada kendi aralarında bir bilgisayar dili oluştururlar.

Kaynak:http://www.cocukbakimi.com/


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments