Panik Atak Nedir?

Aniden ortaya çıkan ve panik ataklarıyla seyreden bir rahatsızlıktır. Nedeni belli olmayan endişe, korku ve heyecan hali olarak seyreden panik atak on dakika içerisinde insanı fiziksel olarak da etkilemeye başlar.

Aslında uzun süreli mutsuzluk, sıkıntılı bir dönem veya başarısız bir ticari veya mesleki yaşam panik atağa sebep olabilir. Ya da eşinizle olan cinsel problemler ve çözümsüz kalmalar da zamanla kişide panik atak olarak ortaya çıkabilir. Panik atak aslında beyindeki mutluluk hormonu ile ilişkili bir durumdur.

Nedensiz korku, endişe ve panik hali; nefes daralması, göğüste ağrı, nefes alamama hissi, kalp çarpıntısı, terleme olarak fiziksel düzeyde hissedilir. Panik atak hastaları, atakları; korku dolu bir deneyim, ölecekmiş gibi olmak, deli olduğunu zannetmek olarak da tanımlarlar.

Panik atak yaşayanlar korkutucu ataklarda öleceği hissine kapılabilir. Hatta çoğu insan ataklarda kalp krizi geçirdiğini, hissettiği gereksiz ve şiddetli korku yüzünden delireceğini ya da bayılacağını zannedebilir. Bu sebeple atakların yaklaştığını hissettiklerinde duydukları korku ve endişe ile ataklar çok daha zor geçebilir.

Şiddetli ataklarda kişi bulunduğu ortamı hemen terketme isteği hisseder. Araçta araba kullanırken, yolda yaşanan ataklarda bu durum çoğu zaman tehlikeli olabilir. Evde, iş yerinde ya da her zaman gittiğiniz bir ortamda da ataklar kendisini hissettirebilir. Ataklarda insanlar çoğu zaman o ortamdan dışarı çıkması gerektiğini, ortamı terk ettiğinde iyileşeceğini düşünebilir. Yaşanan ilk ataklarda kişi kalp rahatsızlığı geçirdiğini ya da fiziksel bir rahatsızlık olduğunu düşündüğünden sağlık merkezlerine, acile başvurabilir.

Sonuç genellikle şaşırtıcıdır. Çünkü panik atak geçirenlerde fiziksel olarak bir rahatsızlık belirlenemez. Çoğu zaman ataklar birkaç kez tekrarladığında durum anlaşılır ve panik atak teşhisi konulur.


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments