Domuz Gribi; tanımı, bulaşma yolları, korunma yolları

Domuz Gribi

Domuz gribi nedir?

Domuzlarda görülen bir tür virüs olan İnfuluenza-A virüsü gelişim göstererek insanlarda da hastalığa neden olmuştur. İnfuluenza-AH1N1 olarak adlandırılan bu virüs, insandan insana geçme yeteneği olan tehlikeli bir formdur. Kuş gribiyle isim benzerliği olan bu virüsün yol açtığı hastalığa ise “domuz gribi” adı verilmiştir.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşmaktadır?

Bu hastalık grip belirtileri gösterdiği gibi grip virüsünün bulaşma şekliyle de insanlara bulaşmaktadır. Özellikle havasız ve kapalı ortamlarda damlacık enfeksiyonuyla bulaşan domuz gribi virüsü. Yakın temas, öksüren, hapşıran insanlardan diğer insanlara geçmektedir.

Hastalık Ne Zaman Görülmektedir?

Grip salgınlarının olduğu zamanlarda “domuz gribi” hastalığının salgınları da artmaktadır. Bahar ve yaz aylarında insan savunma sisteminin daha dayanıklı olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra kış aylarında da insanlar hastalıklara daha sık yakalanmaktadır.

Domuz Gribi Hastalığı Neden Bahar Aylarında Ortaya Çıktı?

Aslında ülkemizde havaların ısındığı şu günlerde dünyamızın güney yarım küresinde kış ayları gelmektedir. Bildiğiniz gibi kış ayları grip, nezle gibi hastalıkların kolaylıkla yayıldığı zaman dilimidir. Kısaca şu anda domuz gribinin yayılamaya başladığı ülkeler kış aylarına hazırlanmaktadır.

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribi mevsimsel griple hemen hemen aynı belirtileri gösterir. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik bu belirtilerdendir. Ancak bu belirtiler domuz gribinde çok daha ağır seyreder. Bazı durumlarda domuz gribi hiçbir belirti göstermeden seyreder ve ölüme neden olabilir. Bu durum tamamen sizin vücudunuzun hastalığa verdiği direnç ve cevapla alakalıdır. Çok ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği, kusma ve ağır ishal görüldüğü de bildirilmiştir.

Hastalığa Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Öncelikle kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz. Her durumda ellerimizi yıkamamız ve ellerimizin hijyenine dikkat etmemiz çok önemlidir.

Grip virüsünün en sevdiği şey toplu alanlarda herkesin ulaşabileceği gazete dergi gibi okunan yayınlar ve paradır. Evet, yanlış okumadınız özellikle para trafiğinin yoğun olduğu büfe gibi yerlerden aldığınız para üzeri sizden önceki grip virüsü taşıyan birisi tarafından verilmiş olabilir. şifalı bitkiler

Solunum sağlığı da bu hastalıktan korunma yolları için ihmal edilmemelidir. Özellikle soluk alıp verirken burundan soluk alıp ağızdan vermek oldukça akıllı bir davranış olacaktır. Diğer yandan ağız maskeleri (her ne kadar rahatsız etse de) çok gerekli bir tedbirdir.

Bol sıvı almak da grip türevi hastalıklara alınacak iyi önlemlerden biridir. Çünkü “bol sıvı almak, vücut sıvılarının daha çok salınmasına neden olur ve bu sıvılarla birlikte bol miktarda da virüs vücuttan uzaklaştırılır”

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edeceğim. Neler yapmam gerekir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaş riskini azaltacaktır. Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.


Yazdır   e-Posta

You have no rights to post comments